Natsumi, Helen & kinchairo

四国犬 Shikoku Ken
Meppen NL

Het is heerlijk om met dieren samen te leven en heb dit van huis uit al meegekregen. Toen wij verhuisden van de stad naar het platteland kregen we een hond (bastaard Samojeed) uit het asiel. Een geweldige lieve hond maar met een verleden. Wij gaven haar de naam Pluim. Zij heeft nog 5 mooie jaren bij ons gewoond waarna zij overleed aan kanker.

 

Enige tijd later kregen we Kim, een rasechte Samojeed, met haar hebben mijn ouders een aantal nestjes gefokt. Uit het eerste nestje hebben we een teefje gehouden, Nanoek. 

Enkele pups hebben prachtige titels behaald, waaronder de Winner in Amsterdam, en hebben op hun beurt ook hun bijdrage gegeven aan het ras. Zodoende ben ik al op jonge leeftijd bekend geraakt met de FCI groep 5; Spitsen en Oertypen.

 

Dankzij een dorpsgenoot kwam ik in aanraking met de Shikoku en ontmoette ik Natsumi. Zij koos mij en juist vanwege haar speelse, vrolijke, aanhankelijke en wolfachtige karakter ben ik als een blok voor haar gevallen. Tijdens mijn bezoekjes aan ouderen in het revalidatiehuis merkte ik dat zij haarfijn aanvoelde wie er op dat moment even van haar aandacht mocht krijgen. Ze vroeg want ze keek naar mij en naar diegene en ze kreeg van mij een VRIJ.

 

Ook op het gebied van ringtraining, speuren en coursing heb ik zo’n 2,5 jaar intensief met haar opgetrokken en samengewerkt. Uiteindelijk ben ik gaan kijken of zij ingezet kon worden voor de fok maar om hiervan zeker te zijn heeft zij alle keuringen zoals HD, ECVO, Patella Luxatie gehad en is zij goed bevonden. De kennel is sinds september 2016 ingeschreven bij de Raad van Beheer en bekend bij FCI onder de naam NATSUMISOU.

Robbin heeft voor mij in dit logo prachtig de Shikoku, mijn grote verwevenheid met de natuur,  de symboliek van kersenbloesem verwerkt waar ik nog steeds ontzettend blij en trots op ben. De kleur oranje staat internationaal bekend voor Nederland.

 

Uit het eerste ATAE nest hebben wij Kinchairo gekozen om bij ons te blijven wonen. Vanwege zijn lieve volgzame karakter en prachtige uitstraling is hij een aanwinst voor het Shikoku ras. Na zijn puberale avonturen heeft hij zich heel goed ontwikkeld. We hebben diverse wedstrijden gelopen en daarmee diverse titels behaald maar ook mooie speuractiviteiten ondernomen. Hij heeft meer dan de vereiste fok gerelateerde medische keuringen ondergaan zoals HD / ED / patella luxatie / ECVO / BetterBred en zelfs een algeheel bloedonderzoek. Hieruit bleek dat hij een aanwinst is voor het ras en zodoende beschikbaar is als dekreu voor goedgekeurde teven.

Inmiddels heeft hij mooie nakomelingen verwekt in het buitenland waarvan een aantal nationale en internationale prijzen hebben gewonnen.  Als je ons wilt ontmoeten en graag wandelt dan kun je dit aangeven via het contactformulier.

 

Als Shikoku-enthousiasteling ben ik sinds 2013 al toegewijd aan het trainen, fokken, bijdragen en behouden van een genetische diversiteit van de geliefde Shikoku. Aangezien deze in aantallen terugloopt zo blijkt uit een blog van Shigero Kato.  

In ons duurzaam fokbeleid zijn de gezondheid, het welzijn en het sociaal gedrag van honden leidend! Onze honden leven in huis en de pups worden daar ook geboren. Ze  groeien op met huis- , tuin- en keukengeluiden die daarbij horen zodat ze een stabiele en geweldige socialisatie hebben in die zéér belangrijke eerste 3 weken.

De socialisering tot en met 8 weken is, voor deze van nature gereserveerde Shikoku, zeer belangrijk. Deze blueprint is de basis en vanuit die veilige positie is er meer vertrouwen en ruimte om een band met zijn toekomstige eigenaren op te bouwen en te verstevigen.

Bij Natsumisou Shikoku kennel worden de pups al bekend gemaakt met de (reis)bench, aan de lijn wandelen en lekker los meelopen.

Ook de krijgen de Natsumisou pup eigenaren persoonlijke begeleiding op het gebied van opvoeden, gedrag en verzorging van de Shikoku zolang deze leeft. Wij hebben onze kennel kunnen uitbreiden dankzij de geweldige mensen die hun hond beschikbaar hebben gesteld voor de fokkerij om zo samen te werken aan het behoud en diversiteit van deze prachtige honden. 

四国犬 Shikoku

 

Sinds enige jaren merkte ik dat het trainen en ook het kijken naar gedrag mij ontzettend fascineerde waarin ik mij verder ben gaan ontwikkelen.

 

In 2021 heb ik de twee jarige opleiding tot Kynologisch Instructeur behaald via de Tinley Academie.

 

Vanaf 2022 ben ik geaccrediteerd bij SPPD en lid van de Nederlandse vereniging voor instructeurs in hondenopvoeding en -opleiding (O&O).  

 

Daarnaast neem ik gedragstesten af van de pups door observatie om een zo goed mogelijke match te vinden tussen de pup en de toekomstige eigenaren en help tevens daarin de Sophia Vereeniging om tot een goede beoordeling te komen van de honden die zich aanmelden als hulphond.  

Naast mijn reguliere baan blijf ik mijzelf ontwikkelen. Dankzij diverse cursussen en workshops kan ik een ieder innovatief begeleiden bij het trainen van zijn unieke hond, samen met hondenschool Dogharmony in Emmen.

 

Het hebben van respect en het positief belonen versterkt de band tussen mens en dier dat zich uit in de samenwerking en het hebben van plezier! 

 


helen's opleidingen & certificaten & LIDmaatschappen2024

certificaat workshop "De Aard van het Beestje "- Suzanne Welling - HondBewust

 

2023

certificaat emoties bij honden O & O  - een digitale lezing ARGOS, alles over hond en gedrag

certificaat geholpen hond? een digitale lezing over castratie & sterilisatie - Pascalle Roulaux - NVAI

Dog Listening classes - Tony Knight 

  

2022

certificaat regels en wetgeving fokkerij - Marjoleine Roosendaal - NVAI

certificaat herkennen van pijnsignalen bij honden - Annorlunda Kynologisch Kenniscentrum

certificaat exterieur en bewegingsleer - Annette Wijnsouw - Nippon Inu 

certificaat inteelt & outcross - Marjoleine Roosendaal - hondenschool Woof Experience

 

2021

Kynologisch Instructeur - Tinley Dier en Gedrag Academie

certificaat EHBO bij dieren - Dogcenter4U

 

2019

het analyseren van genetische diversiteit - BetterBred - UC Davis Veterinary Genetics Laboratory

 

2018

het fokken van rashonden - omgaan met verwantschap en inteelt - Raad van Beheer